Szoftverfejlesztő és -tesztelő

Az Informatika és távközlés ágazat 5 éves képzése, amely érettségi bizonyítvány és technikusi oklevél megszerzésével zárul.

Kiknek ajánlott ez a képzés?

Jó választás ez a szakma, ha szereted a matematikát, informatikát, programozást, idegen nyelveket, logikai feladatokat. Ajánlott azoknak, akiket érdekel az informatikai szoftverek világának fejlesztése, tökéletesítése.

 

Milyen tantárgyakat fogsz tanulni, ha ezt a képzést választod?

Asztali és mobil alkalmazások fejlesztése és tesztelése, szoftvertesztelés, webprogramozás, szakmai angol.

 

Mit csinálnak munkájuk során a szoftverfejlesztő és -tesztelők?

Webes- és asztali alkalmazást (szoftvert) tervez, fejleszt, tesztel és dokumentál. Az adatbázisok tervezését és kezelését is elvégzi. Csapatban dolgozva képes a csoportmunkát támogató fejlesztői eszközök hatékony használatára.

 

Mennyire lehet könnyen elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

A szoftverfejlesztés- és tesztelés egy gyorsan fejlődő, piacképes szakterület. A technikusi okleveleddel könnyedén el tudsz majd helyezkedni.

 

Hol lehet dolgozni ezzel a végzettséggel?

Szinte bárhol, mert minden területen szükség van informatikai támogatásra: a kis cégektől kezdve a több ezer fős multinacionális vállalatokig.

 

9.F osztály

TANULMÁNYI TERÜLET KÓDJA: 0402

Ágazat megnevezése: Informatika és távközlés

 • Megszerezhető szakképesítés: Szoftverfejlesztő és -tesztelő
 • Szakma azonosító száma: 5 0613 12 03
 • Képzési idő: 5 évfolyamos
 • Egészségügyi alkalmasság: szükséges
 • Felvehető tanulók létszáma: 32 fő

 

Az iskolánkba jelentkezők felvételének feltételei

Az iskolánkba jelentkező tanulóknak írásbeli felvételi vizsgát kell tenniük matematikából és anyanyelvből. A központi, „általános tanterv szerinti” írásbeli vizsga időpontja: 2021. január 23. 10 óra. A dolgozatokat minden olyan középiskolában meg lehet írni, amely szervez írásbeli vizsgát (célszerű a lakóhelyhez legközelebbi középiskolában megírni a dolgozatokat!). A jelentkezési határidő: 2020. december 4. A sajátos nevelési igényű tanulók, a tanulási, magatartási, beilleszkedési nehézséggel küzdő tanulók (és szüleik) a speciális vizsgakörülményekre vonatkozó igényeiket (a megfelelő szakvélemények mellékelésével) az írásbeli vizsgára való jelentkezésükkel együtt nyújtsák be az adott középiskolába. A központi írásbeli felvételi vizsga követelményeiről, a vizsga menetéről az általános iskola tájékoztatja a jelentkezőket.

Az írásbeli vizsga értékelőlapjának másolatát kell majd a Jelentkezési laphoz csatolni. A Mechwart felvételi pontszámításában mindkét tárgy százalékos eredményéből számítjuk ki a maximum 25-25 „szerzett” felvételi pontszámot.

Az írásbeli vizsgán szerzett pontokhoz maximum 50 ”tanulmányi” pontot számítunk az alábbi tantárgyi eredményekből:

Hetedik osztályos év végi és a nyolcadik osztályos félévi érdemjegyek

 • magyar nyelv és irodalom (max. 10 pont)
 • idegen nyelv - több tanulása esetén a jobbikból (max. 10 pont)
 • történelem (max. 10 pont)
 • matematika (max. 10 pont)
 • fizika (max. 10 pont)

A felvételi összpontszáma (max.:100 pont): a tanulmányi (hozott) pontok és a szerzett pontok összege.

Az azonos pontszámot elérő tanulók rangsorolásának szempontjai (csökkenő sorrendben):

 • Halmozottan hátrányos helyzet
 • Debrecenben lakó tanuló
 • Legalább városi szintű tanulmányi versenyeredmény
 • Kiemelkedő sport, művészeti tevékenység
 • Testvére, rokona iskolánkban tanul, vagy tanult
 • A pontszámításunkban figyelembe nem vett tantárgyak osztályzatai

A fenti körülményekről szóló igazolásokat (kivéve az állandó lakhelyt, és az osztályzatokat) a jelentkezési lap mellé kell csatolni.

A sajátos nevelési igényű tanulók, a tanulási, magatartási, beilleszkedési nehézséggel küzdő tanulók esetében az iskolánkba való jelentkezés előtt személyes megbeszélés szükséges a felvétel speciális körülményeinek rögzítésére. Iskolánk épülete jelenleg semmilyen területen nem akadálymentesített!

A felvételt nyert tanulóink iskolánk szervezésében orvosi alkalmassági vizsgálaton vesznek majd részt. Valamennyi tanulmányi területünkön a szakképzésbe nem kapcsolódhat be az, aki súlyos mozgásszervi, vérkeringési, légzőszervi, hallási és látási rendellenességgel küzd. Akiknek ilyen egészségügyi problémái voltak, vannak, annak javasoljuk, hogy az iskolaorvostól kérjenek bővebb felvilágosítást!

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot