Befejeződtek iskolánkban a szakmai vizsgák

A duális képzésben tanuló gépgyártástechnológiai technikus diákjaink szakmai vizsgájával véget ért az idei vizsgaidőszak iskolánkban.

A Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban május 11-én kezdődött a szakmai vizsgaidőszak az informatikai rendszerüzemeltető és a gépgyártástechnológiai technikus képzésben tanulók számára. Idén a járványügyi helyzet miatt a szakmai vizsgák írásbeli részét, illetve a szakképzés lényegét jelentő gyakorlati vizsgákat tarthatták meg az intézmények.

Azok a gépgyártástechnológiai technikusok, akik iskolánk tanműhelyeiben szereztek gyakorlati ismeretet, május 17-én, 19-én és 20-án adtak számot tudásukról, a duális képzésben tanuló fiatalok pedig a cégek tanműhelyeiben, május 26-án és 27-én vizsgáztak.

A Manz Hungary Kft-nél ebben a tanévben két diákunk tanult. Attilával és Csabával korábban interjút is készítettünk. A fiúk az elmúlt hónapokban betekinthettek a cég gyártási folyamataiba, sokat tanulhattak a Manz munkatársaitól. A diákok szorgalma és a vállalat által nyújtott szakmai támogatás meghozta a gyümölcsét: a fiúk rendkívül szépen teljesítettek a szakmai vizsgán.

Szakmai vizsga a Manz-nál 05.26.

 

A tanévben 8 diákunk kapott lehetőséget, hogy a Schaeffler Debrecen - FAG Magyarország Ipari Kft. tanműhelyében szerezzen korszerű szakmai ismereteket. Horváth Pál, a vállalat egyik oktatója elmondta: a járványügyi helyzet megnehezítette ugyan a felkészülést a szakmai vizsgára, viszont nagyon sokat jelentett mind az oktatók, mind a diákok számára az, hogy az online térben tudták tartani a kapcsolatot abban az időszakban, amikor egyáltalán nem lehetett jelenléti oktatást szervezni. – A vizsga során látszott a tanulókon, hogy a megszokottól jobban izgultak, viszont így is nagyon szép eredményeket értek el – mesélte a szakoktató. A vizsgázóknak 480 perc állt rendelkezésükre, hogy a vizsgafeladatot teljesítsék. – Több alkatrészt kellett elkészíteniük kézi és gépi forgácsolással, a végén pedig össze kellett szerelniük ezeket az alkatrészeket egy készülékké. A végeredmény egy szorítókészülék lett. Ezen kívül a vizsga szerves részét képezte az anyag-, és felületiérdesség vizsgálat, illetve a vizsgálati eredmények jegyzőkönyvezése. Komoly feladatnak számít, hogy egy ilyen dokumentációt műszaki rajzokkal, műhelyrajzokkal és szakmai számításokkal készítsenek el a fiatalok.

Hüse Bence diákunkkal korábban már készítettünk interjút. Akkor a duális képzésről kérdeztük őt, most pedig a szakmai vizsgáról. Bence úgy látja, mindannyiuknak nehéz volt az a másfél hónap, amikor a járványügyi korlátozások miatt csupán az online térben találkozhattak egymással és oktatóikkal, viszont ahogy visszatért minden a régi kerékvágásba, sikerült bepótolniuk a lemaradásukat és rendkívül hatékony volt a vizsgára való felkészítésük.

Szakmai vizsga a Schaeffler-nél 05.27.

 

A Vámosgép Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft-nél két diákunk tanult és vizsgázott ebben a félévben. Boros Zsolt, a vállalat oktatási vezetője az elmúlt hónapok tapasztalatairól szólva elmondta: szerencsések, hiszen rendkívül jó képességű tanulókkal vannak körülvéve, azonban számukra is tartogatott nehézséget a március 8-tól április 19-ig terjedő időszak. – A cég vezetése azonban úgy döntött, hogy a tanítási év végét követően további gyakorlási lehetőséget biztosítunk a diákoknak. A tanulók többsége élt is ezzel az ajánlattal.

Fekete Balázs Gábor diákunk először megijedt a márciusban életbe lépő korlátozásoktól, utólag viszont már pozitívan vélekedik az elmúlt időszakról. Mint mondta, úgy érzi, kellően fel tudtak készülni a vizsgára, elegendő segítséget kaptak a cég oktatóitól. – Nagyon örülök neki, hogy duális képzésben tanulhattam itt, hiszen ezáltal sokkal jobban átláttam az üzem gyártási folyamatait.

Szakmai vizsga a Vámosgépnél 05.27.

A sikeres szakmai vizsgákhoz ezúton gratulálunk minden diákunknak, felkészítő oktatóiknak és köszönjük céges partnereink támogatását!

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot