Egyetemistaként a Schaeffler-nél

Fegyverneki Antal gépgyártástechnológiai technikusként végzett iskolánkban, jelenleg a Debreceni Egyetem Műszaki Karán tanul gépészmérnöki alapszakon. Anti már középiskolai évei alatt vállalati környezetben bővíthette szakmai tudását a debreceni Schaeffler Akadémiának köszönhetően. A cégtől a technikusi oklevél megszerzése után sem köszönt el, hiszen egyetemi duális képzését is a nagyvállalatnál végzi.

fegyvernekiantaloptimized

Hogyan kerültél kapcsolatba a Schaeffler-rel?

A Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumba jártam. Az első 4 évben Derecskén töltöttem a nyári gyakorlatot egy helyi cégnél. A szakképző évfolyamon viszont adódott egy olyan lehetőség, hogy a Schaeffler-nél folytathattam a tanulmányaimat duális képzésben. Ez azt jelentette, hogy csütörtökön és pénteken nem az iskolában voltunk a gyakorlati napokon, hanem a cégnél, és itt tanultunk szakmai környezetben.

Mi az, amit lehetőséged volt megtanulni a Schaeffler-nél a középiskolás éveid alatt?

Főként azokat a gépeket ismertük meg, amelyeket az iskolában is, viszont itt újabb, modernebb berendezésekkel is találkozhattunk. Bővítettük a CNC géppel, a hagyományos kézi esztergával, illetve a különböző mérő- és minőségellenőrző gépekkel kapcsolatos tudásunkat. Ezeknek az eszközöknek az ismerete a technikusi vizsga követelménye is volt. Szóval haladtunk egy ugyanolyan tanterv alapján, mint azok, akik az iskolában tanultak.

A technikusi vizsga után miért döntöttél úgy, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Karán folytatod a tanulmányaidat és mellette a Schaeffler-nél tanulsz tovább duális képzésben?

Nagyon régóta gépészmérnök szerettem volna lenni, ezért is jelentkeztem a Mechwartba gépész szakra. A kedvemet ettől a szakmától nem vette el a Mechwart, az itt végzett tanulmányaim még inkább megerősítettek abban, hogy gépészmérnöki diplomát szeretnék szerezni. Úgyhogy egyértelmű volt számomra, hogy gépészmérnöki szakra jelentkezek az egyetemen. Azt, hogy duális képzésben szeretnék továbbra is tanulni, még a Mechwartban döntöttem el. Mivel mi voltunk az elsők a középiskolai duális képzésben, – ilyen képzésről még nem igazán lehetett hallani, nem volt még ilyen lehetőség a környéken – nem tudtuk, hogy mibe vágunk bele. Viszont az 1 év alatt kiderült számunkra, hogy ez egy nagyon jó lehetőség. Akkor döntöttem el, hogy ha majd egyetemre megyek, mindenképpen szeretném folytatni a duális képzést. Lehetőleg itt, ennél a cégnél, mert már a középiskolás évek alatt megtetszett.

Arról már meséltél, hogy középiskolásként miről tanulhattál a cégnél. Most egyetemistaként, hogy néz ki itt egy heted?

A duális tanterv azt jelenti, hogy a szemeszter első 13 hetében egyetemre járok hétfőtől péntekig, mint a nem duális képzésben tanulók. Amikor viszont elkezdődik a vizsgaidőszak a 14. héten, én 9 héten át jövök dolgozni a Schaeffler-hez, napi 8 órában. Szóval ez olyan, mintha bárhol máshol dolgoznék. Nyáron is jövök majd dolgozni, de van 20 nap szabadságom, amivel élhetek. Ez ugyanígy lesz majd a második félévben és a következő szemeszterekben is.

Hogy látod, a Mechwarttól milyen útravalót kaptál, amit most az egyetemen is tudsz hasznosítani?

A Mechwartban jó alapot kaptunk, mert azokat a tantárgyakat, amiket ott is tanultunk, itt már szinte csak fel kell eleveníteni. Így sokkal egyszerűbb a tanulás. Volt olyan tárgyam, aminél szinte csak átolvastam egyszer a tananyagot és már tudtam is, hiszen minden ismerős volt. Azokra a tárgyakra kell most nagyobb figyelmet fordítanom, ahol új dolgok is jönnek be, mint például a matek vagy a fizika. Ez a félév így nem volt annyira nehéz, nem volt számomra nagy kihívás, de a specifikusabb gépészmérnöki tárgyakkal majd később találkozom.

Hogyan látod magad 5 év múlva?

Akkor már szeretnék egy állást, ahol a Schaeffler-nél és az egyetemen megszerzett szakmai tudásomat kamatoztathatom, tovább fejleszthetem. Mindig is érdekeltek az új lehetőségek, de mivel nagyon tetszik a Schaeffler, ezért bízom benne, hogy 5 év múlva is itt lehetek majd.

Fotó: Schaeffler

 

Szívesen tanulnál te is a Schaeffler Debrecen - FAG Magyarország Ipari Kft.-nél duális képzésben? Ismerd meg jobban a céget! Nézd meg bemutatkozó kisfilmjét IDE kattintva!

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

erettsegireepulo

Már jelentkezhetsz érettségire épülő nappali képzésünkre!

Kattints IDE a részletekért!