Diákként a Schaeffler-nél II.

Szabó Balázs iskolánk végzős gépgyártástechnológiai technikus tanulója. 10. és 11. osztályban is a Schaeffler debreceni egységénél töltötte a kötelező szakmai gyakorlatát, majd úgy döntött, hogy az utolsó évében is ennél a vállalatnál szeretne tanulni.

szabobalazstomoritett

Miért jelentkeztél a Schaeffler-hez duális képzésre?
Már voltam itt a cégnél kétszer is nyári gyakorlaton, úgyhogy nagyjából tisztában voltam vele, hogy mire számíthatok. Úgy gondoltam, hogy az utolsó évben több lehetőségem lesz belelátni a tervezésbe, a gyártásba. Egy ilyen multinacionális vállalatnál korszerű termelőgépek vannak, szóval itt tényleg azokat az ismereteket tudjuk elsajátítani ezekkel kapcsolatban, amiket manapság alkalmaznak.

Mit adott neked ez a vállalat akár szakmailag, akár emberileg?
Már a nyári gyakorlatok alatt is sokat tanultam. Először a Szerszámgyártásnál voltam és összeismerkedtem egy pár ott dolgozó munkavállalóval. Ők is nagyon sok mindent elmondtak, elmagyaráztak nekem és ezáltal bent az iskolában sok minden volt, amiket én már tudtam, hogy kellene megvalósítani. Szembesültem azzal is már 16-17 évesen, hogy nem játék egy ilyen komoly cégnél dolgozni. Amikor rábíznak az emberre egy komolyabb munkát, az felelősség és pénz. Egy alkatrész nem olcsó mulatság és persze komolyan kell venni, felelősséget kell vállalni érte. Szóval ez már készített a felnőtté válásra, hogy amikor majd munkavállalók leszünk, akkor nem félvállról kell venni a dolgokat, hanem igenis határozottan, komolyan és felelősségteljesen kell végezni a munkánkat.

szabobalazs2

Idén fogsz végezni a Mechwartban. Utána merre tovább, milyen terveid vannak?
Szeretnék egyetemen továbbtanulni gépészmérnöki vagy járműmérnöki szakon. Itt az Akadémián is beszélgettünk már arról, hogy lehetőségünk van arra, hogy egyetem alatt ugyanúgy itt tanuljunk duális képzésben. Akkor a mentorok tudnak nekünk segíteni és jobban el tudják magyarázni, amit az egyetemen csak könyvekben és diákon látunk, ezeket a valóságban jobban el tudjuk képzelni. Úgyhogy gondolkozok rajta, hogy ehhez a céghez jövök majd duális képzésre. Jelen pillanatban nem szeretnék még dolgozni, hanem inkább továbbtanulnék.

Fotók: Schaeffler

 

Szívesen tanulnál te is a Schaeffler Debrecen - FAG Magyarország Ipari Kft.-nél duális képzésben? Ismerd meg jobban a céget! Nézd meg bemutatkozó kisfilmjét IDE kattintva!

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot