Diákként a Schaeffler-nél I.

Pál Lajos iskolánk végzős gépgyártástechnológiai technikus tanulója. Lajos azt mondja, megéri csütörtök és péntek reggel korán kelnie, hiszen a Schaeffler debreceni egységénél minden a rendelkezésére áll ahhoz, hogy megismerje szakmáját és képzett szakoktatók segítségével gyakoroljon. Elsőként ő mesélt nekünk tapasztalatairól.

pallajostomoritett

Hogyan kerültél kapcsolatba a Schaeffler-rel?

A Schaeffler-ről először a nyári gyakorlatok alkalmával hallottam. Egy másik cégnél dolgoztam akkor, de osztálytársaim már voltak itt és ők emlegették. Aztán az egyik gyakorlati tanárom, Papp József tanár úr mesélt a cégről. Ő mondta, hogy ha lesz lehetőségünk jönni ide duális képzésre, akkor mindenképpen ragadjuk meg az alkalmat.

Hogy néznek ki a napjaid a Schaeffler-nél?
Csütörtökön és pénteken járok be. Felkelni eleinte nehéz volt, de szerintem abszolút megéri. Reggel 7-től délután 2-ig vagyunk bent. A képzés elméleti és gyakorlati részre van osztva. A csütörtök az elméleté, a péntek pedig a gyakorlaté. Foglalkozunk CNC-gépkezeléssel, készülünk magára a technikusi vizsgára, ami ebben a tanévben lesz, mind az elméleti, mind a gyakorlati részére. Pénteken, a gyakorlati napon meg lehet látogatni a gyár különböző területeit. Én eddig a Folyamatmérnökségen voltam. Nagyon sokat jelent, hogy nem csak szóban mondják el, hogy milyen ez a területe a gyárnak, hanem tényleg meg tudom látogatni és személyesen bele tudok pillantani. Még tervezek menni a Szerszámtervezésre és a Karbantartásra is. Ez nagyon sokat segíthet a választásban, hogy eldöntsem, milyen szakra is menjek végül az egyetemen.

pallajos2tomoritett

Kik azok, akik oktatnak titeket a cégnél?
Négy szakoktató van a cégnél és közülük ketten oktatnak minket aktívan. Nagyrészt egyikükkel telnek a napjaink, de csütörtökönként az irányítástechnika teremben is szoktunk lenni, ahol pneumatikus, tehát vezérléstechnikai ismereteket tanulunk, illetve villamossággal kapcsolatos tananyagokat.

Miért tudnád fiatalabb diáktársaidnak ajánlani azt, hogy duális képzésre jöjjenek a Schaeffler-hez?
Kíváncsiságképpen jöttem ide, hogy megnézzem milyen a gyakorlati oktatás itt, a cégnél. Nagyon tetszik az, hogy a gyakorlati órán ténylegesen gyakorlunk. Minden a rendelkezésünkre áll és a szakoktatók is segítenek.

Emlegetted az imént az egyetemet. Milyen irányban szeretnél továbbtanulni?
Még mindig nem döntöttem. A gépészmérnöki szak lesz a legvalószínűbb, viszont gondolkoztam még a mechatronikán és a műszaki menedzser szakon is a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

Fotók: Schaeffler

 

Szívesen tanulnál te is a Schaeffler Debrecen - FAG Magyarország Ipari Kft.-nél duális képzésben? Ismerd meg jobban a céget! Nézd meg bemutatkozó kisfilmjét IDE kattintva!

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot