Duális képzésben a Manz-nál

Bodnár Attila és Rőth Csaba magyar-német kéttannyelvű képzésben tanultak iskolánkban. Az érettségi után úgy döntöttek, hogy még egy évet maradnak a Mechwart technikusi osztályában, hogy gépgyártástechnológiai technikus szakmát szerezzenek. A fiúk elmesélték honlapunknak hogyan kerültek a Manz Hungary Kft-hez, hogy érzik ott magukat, mivel telnek a napjaik és milyen terveik vannak a jövőre nézve.

 

Mióta dolgoztok a Manz-nál és hogyan kerültetek kapcsolatba a céggel?
Csaba: Két évvel ezelőtt itt töltöttem az egy hónapos nyári gyakorlatomat. Akkor még nem voltam benne teljesen biztos, hogy ennél a cégnél szeretnék elhelyezkedni vagy egyáltalán ebben a szakmában. A 12. évfolyam vége felé Papp József igazgatóhelyettes úr e-mail-ben értesített minket arról, hogy technikusként lehetőségünk van duális képzésben részt venni. Ez azt jelenti, hogy a heti két gyakorlati óránkat egy cégnél tölthetjük el. Két cég, a Schaeffler és a Manz közül tudtunk választani. Mivel a nyári gyakorlat miatt a Manz-ot jobban ismertem, erre a cégre esett a választásom. Szeptember első hetétől kezdve vagyunk itt minden csütörtökön és pénteken.

Hogyan telnek a napjaitok a Manz-nál?
Attila: Igazából minden folyamatba bele tudunk nézni egy kicsit. A gyártásban ugyan nem veszünk részt, de nagyon sokat tudunk tanulni az itt dolgozóktól, mindenki nagyon segítőkész. Mentorunk, Zsolt minden reggel elmondja, hogy hol fogjuk tölteni a napot: például a CNC-nél vagy a MEO-nál. Minden nap tudunk egy kicsit tanulni. Szerintem a következő félévben már mi is fogunk tudni valamit gyártani.

Mi az, ami különösen tetszik nektek itt, a cégnél?
Attila: Nekem az tetszik, hogy nagyon családias a légkör. Én voltam korábban máshol is gyakorlaton, de a Manz légköre jobban tetszik nekem, azért választottam ezt.

Néhány hónap múlva végezni fogtok az iskolában. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Attila: Én úgy jöttem ide, hogy már érettségi előtt tudtam, szeretnék részt venni a duális képzésben. Ezután az 1 év után szeretnék egyetemre járni és ott is duális képzésben tanulni. Jelenleg a Miskolci és a Debreceni Egyetem gépészmérnöki szakjai között vacillálok. Az egyetem elvégzése után szeretnék elhelyezkedni a Manz-nál vagy ennek a képzésnek a tapasztalataiból táplálkozva valahol máshol. Az itt eltöltött idő, az, hogy ide járhatunk gyakorlatra, remek tapasztalatszerzés szerintem.
Csaba: Nekem szintén a továbbtanulás a célom, a Debreceni Egyetemen szeretném elvégezni a gépészmérnöki alapképzést duális képzésben, remélhetőleg ennél a cégnél elhelyezkedve. Az alapképzés után szeretném elvégezni a gépészmérnök mesterképzést is.

Miért tudnátok ajánlani a Mechwartot a mostani 8. osztályos diákoknak? Miért érdemes ide jelentkezni?
Attila: Szerintem a Mechwart jobb, mint egy gimnázium. A humán és a reál tantárgyakat is olyan szinten tanítják, mint egy gimnáziumban, és még egy szakmát is kapunk mellé. Szerintem ez nagy előny.
Csaba: Minden szaknak megvan a maga előnye. Talán a sima gépész osztály jobban rá tud feküdni a gépész tantárgyakra, viszont megvan az előnye a kéttannyelvű osztályoknak is. Én úgy jöttem a kéttannyelvű képzésre, hogy nekem volt alap német képzettségem, viszont az osztály nagy részének nem volt, ők főként angolt tanultak általános iskolában. A 0. év végére viszont szinte teljesen egy szintre tudták hozni az osztályt. Heti 18 óránk volt németből, ami ugye nagyon nagy fejlődést tudott hozni és 11.-re az osztály nagy részének már megvolt a középfokú nyelvvizsgája. 12.-ben németből emelt érettségit tettünk, a matekot, a történelmet németül tanultuk, német nyelven érettségiztünk mindkét tantárgyból. Ennek köszönhetően, az, akinek ötös lett a német érettségije és sikeres vizsgát tett matekból és töriből is, akkor a felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű papírt szerzett. Ez szerintem egy nagyon nagy előny, amellett, hogy a gépészetet is ugyanúgy tanultuk, mint a többi osztály.


Szívesen tanulnál a Manz-nál te is duális képzésben?
Ismerd meg közelebbről a céget! Nézd meg a cég bemutatkozó kisfilmjét IDE kattintva.

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×