Jelentős összeggel támogatják a szakképzést

 Jövő héten tárgyalja a kormány azt az oktatáscsomagot, ami Debrecent is jelentős mértékben érinti majd. A BMW megjelenésével ugyanis a szakképzés és az egyetemi oktatás bizonyos elemeit újra kell pozicionálni – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Debrecenben. A tárcavezető a BMW-beruházásról szólva hangsúlyozta, a debreceni infrastruktúrafejlesztés nemcsak a gyár számára lényeges, hiszen a helyi gazdaságot is szolgálja. Kiemelte, 250 munkagép egy időben dolgozik a 400 hektáros területen, ami azt jelenti, hogy épül a gyár, minden az ütemterv szerint halad.

190614 debrecen 2030 pl mj 1

Palkovics László hozzátette, tovább alakítják a szakképzési intézmények profilját, a BMW-vel áttekintették, hol vannak olyan területek, ahol differenciák találhatók. Kínálat vezérelt képzéseket szeretnének létrehozni, amiknél a piac mondhatja meg, milyen tudásra van szükség. A miniszter azt is bejelentette, hogy Debrecenben 7,3 milliárd forintból fejlesztenék a szakképzési rendszert, jövő szeptembertől a technikum is megjelenik majd. A fejlesztési körbe bekerült az eszközinfrastruktúra fejlesztése, az oktatók bérrendezése, új ösztöndíjrendszer kialakítása, valamint együtt határozzák majd meg a vállalatokkal a tananyagot is.

A DSZC-t érinti elsősorban a program, ötéves képzések lesznek, ezek után kaphatják meg a diákok az érettségit, ezután mehetnek el dolgozni, vagy tanulhatnak tovább.

Papp László polgármester szerint világosan látszik, mennyire hatékony a város és a kormány együttműködése. A BMW-projekt felelősei pénteken is a városban jártak, folyamatos a látogatás a részükről, a fejlesztéshez szükséges terület előkészítése a terveknek megfelelően halad, a város történelmének legnagyobb mértékű szerződését kötötte meg Debrecen 22 milliárd forint értékben – tette hozzá. A polgármester közölte: 15-20 százalékos készültségben van jelenleg a munka.

Papp László elmondta, a 400 hektáros fejlesztési területhez egy 100 hektáros beszállítói park is kapcsolódik, valamint az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges területek is hozzájönnek még ehhez. Mint mondta, Debrecen önkormányzata rendelkezik a teljes 400 hektárral, az említett 100-ból pedig már hatvanöttel, a gazdákkal való megegyezés alapján. Mint fogalmazott: az októberi szerződés-aláírást követően sikerült lezárni a területek megszerzését, pár százalék olyan terület van csupán, ahol kisajátítást kell alkalmazni. A következő hónapban elindul a talajstabilizációs folyamat, ősszel szeretnék lezárni a beruházás első fázisát, akkor adnák át a fejlesztési területet a beruházónak annak érdekében, hogy az alapozást el tudja kezdeni. Hozzáfűzte, jövő év tavaszától már a BMW fog fejleszteni a területen.

190614 debrecen 2030 pl mj 10

A polgármester bejelentette azt is, hogy aláírták azokat a megállapodásokat, amelyek részét képezik a kormány határozatának, mely szerint 130 milliárd forintot különítenek el az övezet infrastrukturális fejlesztésére, ezen belül az Innovációs és Technológiai Minisztériummal egy 33,5 milliárdos megállapodást kötött a debreceni önkormányzat. Megjegyezte, nincsenek finanszírozási kérdések. Az oktatás fejlesztéséről a polgármester azt mondta, az a város lehet az igazi nyertes, ahol nagyszabású oktatási rendszer működik, Debrecennek az a célja, hogy a 2040-es évekre a jelenlegi 72 ezres diákszámot 100 ezerre emelje.

SAJTÓANYAG: 
DEHÍR

Forrás: www.dehir.hu

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot