Tájékoztató az ECDL rendszer változásairól 2021

ecdl280180TÁJÉKOZTATÓ AZ ECDL RENDSZER VÁLTOZÁSAIRÓL 2021

 

Az ECDL rendszer a 23 éves működésének legjelentősebb változásain megy át napjainkban. Az alábbiakban összefoglalom a 2021.02.01-től érvényes legfontosabb változásokat, tudnivalókat.

Megszűnt a vizsgakártya, az eredményes vizsgákat a Sophia rendszer tartja nyilván. A különböző típusú és árú vizsgakártyákat az un. REGISZTRÁCIÓ váltja fel. Az egyszeri regisztráció jelenlegi ára 9.000 Ft, nincs külön diákkedvezmény, vagy „kezdő” (START, BASE) kategória. A regisztráció korlátlan ideig érvényes, tehát a 7 vagy 4 modul megszerzésének nincs időkorlátja. A 2017.02.01 után kiállított bármilyen típusú vizsgakártya automatikusan REGISZTRÁCIÓ-nak számít. Tehát nem kell újabb regisztrációs díjat fizetni és a bizonyítvány megszerzésének az időkorlátja is megszűnt.

A megszerzett ECDL bizonyítványt elektronikusan lehet letölteni a saját vizsgázói fiókból. Hozzáférést a regisztrációkor kap a vizsgázó. Lehetőség van – 4.500 Ft díj fizetésének fejében – papír alapú, kemény fedeles bizonyítvány igénylésére is. A bizonyítványért a vizsgázónak 7 (2 kötelező + 5 választható) vagy 4 (2 kötelező + 2 választható) modulból kell sikeres vizsgát tennie. Kötelező modulok: Számítógépes alapismeretek, Online alapismeretek

A legtöbb modulból a vizsgák automatikus vizsgák : Számítógépes alapismeretek, Online alapismeretek, Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Adatbázis-kezelés, Prezentáció, IT biztonság

Manuális, hagyományos vizsgát lehet tenni a következő modulokból: Képszerkesztés, Webszerkesztés. Ezeken a vizsgákon az érvényben lévő, nyilvános példatár feladatait használjuk. A vizsgamunkákat a vizsgáztató javítja, értékeli.

Az automatikus vizsgáztatást a Sophia program segítségével bonyolítjuk le. A  Sophia.exe programot a www.sophiatesting.com honlapról lehet letölteni. A vizsga továbbra is akkreditált vizsgateremben, vizsgáztató felügyelete, irányítása mellett történik. A vizsgáztató program modulonként 28-32 feladatot ad, amely feladatok egymástól függetlenek. A kérdések nem nyilvánosak. A vizsga időtartama 45 perc, a vizsga után a program azonnal értékeli a vizsgázó teljesítményét. Továbbra is minimum 75 %-ot kell elérni a sikeres vizsgához. A vizsgáztató program megismeréséhez, az egyes modulok feladatatípusainak gyakorlásához un. próbavizsgákat lehet letenni.A próbavizsga bárhol elindítható, nem szükséges az akkreditált vizsgaterem és a vizsgáztató. Egy próbavizsga díja 500 Ft. Minden automatikus vizsgáért un. szoftverhasználati díjat kell fizetni, amelynek az összege 1.000 Ft/fő/vizsga. Ez az összeg benne van a vizsgázó által fizetendő vizsgadíjban.

Iskolánk vizsgaközpontjában 2021.02.01-től érvényes vizsgadíjak:

automatikus vizsga

manuális vizsga

teljes árú

3.500 Ft

3.500 Ft

diákkedvezményes

2.500 Ft

2.300 Ft

 

Továbbra is folytatjuk az” ECDL-t minden mechwartos diáknak” programunkat. Ez azt jelenti, hogy a nappali tagozatos képzésbe, az Informatika ill. a Digitális kultúra tantárgyba illesztettük az ECDL tananyagot. Így a 9. és 10. évfolyamos tanulók a tanítási órákon megkapják a sikeres vizsgához szükséges alapozást. Természetesen önálló tanulás és sok-sok gyakorlás is szükséges a sikeres vizsgához.  Az automatikus vizsgákra való felkészülést is segíti a korábbi ECDL példatár, amely elérhető a www.ecdl.hu honlapon.

A vizsgák szervezését, a felkészítést a 9. és 10. évfolyamon a szaktanárok végzik. Magasabb évfolyamokon a vizsgázónak egyénileg kell felkészülnie az „elmaradt” vizsgákra. Vizsgára vagy próbavizsgára ők Gyetvai Károly igazgatóhelyettesnél (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) jelentkezhetnek.

Eredményes felkészülést és sikeres vizsgázást kívánok!

Debrecen, 2021. március                                                           

Gyetvai Károly

ECDL vizsgaközpont vezető

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

erettsegireepulo

Már jelentkezhetsz érettségire épülő nappali képzésünkre!

Kattints IDE a részletekért!