Ösztöndíjat kapnak a szakmát tanulók

A hazai középiskolákba február 19-ig jelentkezhetnek a végzős általános iskolások, a határidő közeledtével a szakképzés változásairól Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellára tájékoztatta a Naplót. Mint megtudtuk, a technikusképzés ezentúl a szakgimnázium 4 plusz 1 képzési rendszerét felváltva 5 éves lesz. Ennek előnye, hogy a diákok a 12. évfolyam végén nem hagyhatják el az iskolát szakma nélkül, hiszen a szakmai érettségit a 13. évfolyam végén tehetik majd le, a 12. évfolyam befejeztével csupán a közismereti tárgyakból kell érettségi vizsgát tenniük. A 9. és a 10. évfolyamon ágazati képzés folyik majd, melyből alapvizsgát tesznek a fiatalok, és ezután kezdődik el számukra a szakképzés.

Az egyik legnagyobb változás ettől az évtől a szakképzésben az, hogy a technikumba jelentkezők 7 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, míg ez a juttatás eddig csak a hiányszakmákat tanulókat illette meg. A 11., 12. és 13. évfolyamon az eddigi tanulószerződést munkaszerződést váltja fel, így a gyerekek gyakorlati helyeiken már a minimálbér legalább 50 százalékát megkereshetik.

A szakképző iskolák három évfolyamából az elsőt ágazati alapképzésben töltik el, míg a következő két évfolyam áll rendelkezésükre, hogy a szakmát is elsajátítsák. Aki ebbe az intézménytípusba jelentkezik, 14 ezer forintos ösztöndíjjal számolhat, valamint a minimálbér 70 százalékával, amennyiben szakmai gyakorlatba kezd és munkaszerződést köt.

Tirpák Zsolt a Naplónak elmondta, a Debreceni Szakképzési Centrum idén 1600-1800 jelentkezőt prognosztizál. Azoknak a nyolcadikosoknak, akik a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumba, a Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumba, a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumba vagy a Vegyipari Szakgimnáziumba jelentkeznek, felvételi vizsgát kell tenniük, a többi intézményben továbbra is a hozott pontok alapján történik majd a beiskolázás.

A szakképzés változásai közül az egyik legkiemelkedőbb, hogy ezentúl kiemelt idegennyelv-képzésben részesülnek majd a diákok, olyan magas nyelvóraszámban, ami a két tannyelvű gimnáziumokra jellemző. Ezen kívül a 13. évfolyam végeztével tett szakmai érettségi emelt szintűnek minősül, ami az idegennyelv-oktatással együtt a felsőoktatási képzésre jelentkezőknek jelent majd könnyebbséget – tájékoztatott a DSZC kancellára.

(Forrás: Haon)

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot