Schaeffler-Mechwart duális képzés

Mechwartos leendő technikusok írták alá tanulói szerződésüket csütörtökön a FAG Magyarország Ipari Kft.-nél. A DSZC szakgimnáziumával kötött együttműködés részeként ezentúl a 13.-os, gépgyártástechnológiával foglalkozó diákok a Schaeffler cégcsoport Határ úti telephelyén vállalati környezetben szerezhetik meg a legkorszerűbb szaktudást.

A legújabb, úgynevezett vertikális köszörűgépsort is megmutatták a duális szakképzésben résztvevő fiataloknak. A Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium leendő gépész-technikusai közül tizenketten tanulhatnak majd itt, vállalati környezetben. Sarka Gergő gépészmérnöknek készül, ehhez szeretne korszerű tudást és gyakorlati tapasztalatot szerezni a csapágygyártó cégnél.

Itt eldönthetem, hogy a műszaki vagy a karbantartási rész érdekel-e jobban és könnyebben fogok választani, ha az egyetemre kerül a sor - hallhattuk a leendő szakembert.

Az iparvállalat a gépgyártástechnológiai technikusok közül a legjobbaknak biztosítja az egy éves gyakorlati, duális képzést. Szabó Péter a cég ügyvezetője azt mondta:

a 10 éves Schaeffler Akadémia eddig kilenc szakmában, csaknem 200 középiskolásnak biztosított gyakorlati oktatást. A képzés most újabb szintre lép.

- Negyvenkilenc főből tizenkét diákot választottunk ki, ők heti két napon fognak a cégnél gyakorlati képzésen részt venni. A tanműhelyi oktatás mellett megismerik a mérnök-mentorálás, a karbantartás, folyamatmérnökség, technológia, szerszámgyártás és a minőségbiztosítás területeit - közölte Szabó Péter, a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója.

A tanuló szerződéseket csütörtökön írták alá a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum vezetőinek jelenlétében.

Tirpák Zsolt a DSZC kancellárja beszédében hangsúlyozta:a szakképzés 4.0 néven emlegetett szakképzési stratégiában kulcsfontosságú a gyakorlatorientált képzés, ami ebben az esetben a technikusok oktatását jelenti.

- Ez egy nóvum és ez a jövő. Ezt kell minden cégnek országosan is majd követni, hogy a szakgimnáziumi tanulók valóban vállalati környezetben jussnak hozzá az új tudáshoz. Ehhez azonban a cégnek, mind a technológiai mind pedig a személyi hátteret a legmagasabb szinten kell biztosítania - közölte Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

A gépészeti szakmacsoportban a Schaeffler-FAG elsőként vállalta a régióban, hogy a technikusi képzésben is bevezeti a duális szakképzési rendszert. Reményeik szerint mindez segíti majd, hogy a jövő gépészgenerációja naprakész tudással jelenhessen meg a munkaerőpiacon.

(Forrás: dehír)

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot