Gyakran ismételt kérdések

Az iskolához érkezett megkeresések alapján összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket. Minden megkeresést köszönünk! Az alábbiakban téma szerint csoportosítva tesszük közzé a kérdésekre adott válaszainkat.

 

Ösztöndíj a technikumi képzésben résztvevőknek

A technikumi képzésben résztvevő tanulók havi ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíj számítási alapja a mindenkori minimálbér. A következőkben a 2020-ban érvényes minimálbér (161.000 Ft) szerinti ösztöndíjakról adunk tájékoztatást.

Az ágazati alapképzés időszakában (9.-10. évfolyam) ez a mindenkori minimálbér 5 %-a, jelenleg 8.050 Ft/ hó.

A 11.-13. évfolyamon az a tanuló, aki nem tudott a duális képzésbe bekapcsolódni szintén havi ösztöndíjat kap. Ennek mértéke már a tanulmányi eredménytől függ:

tanulmányi átlag

az aktuális minimálbér %

2020-ben érvényes minimálbér alapján

2,00-2,99

5 %

8.050 Ft

3,00-3,99

15 %

24.150 Ft

4,00-4,49

25 %

40.250 Ft

4,50-5,00

35 %

56.350 Ft

Az ösztöndíjban részesülnek a nyelvi előkészítő és a két tanítási nyelvű képzés 0. évfolyamán tanuló diákok is.

 

A duális képzésben résztvevő tanulók munkabére

A 11.-13. évfolyamon a szakmai gyakorlati képzés lehetőleg vállatoknál fog zajlani un. duális képzés formájában. A duális képzőhely szakképzési munkaszerződést köt a tanulóval, amelyben rögzítik a tanuló munkabérét. A munkabér a mindenkori minimálbér 60%-100%-a, a tanuló tanulmányi eredményétől függően. A tanuló jogosult a duális képzőhelyen dolgozókkal egyenlő mértékű egyéb juttatásokra is.

 

Egyszeri pályakezdési juttatás

A sikeres szakmai vizsgát tett technikus egyszeri pályakezdési juttatásban fog részesülni. Ennek mértéke a szakmai vizsga eredményétől függően a mindenkori minimálbér 80%-180%-a.

 

Külföldi kapcsolatok

Iskolánknak közel 30 éves kapcsolata van az augsburgi Állami Műszaki Középiskolával (Staatliche Berufliche Oberschule Augsburg). Minden évben 10-15 német tanulót látunk vendégül egy hétre. A vendégek mechwartos diákoknál laknak, a délelőtti programjukat az iskola szervezi. A fogadó diákok is egy hétig vannak Augsburgban. Ez a két hét nagyban hozzájárul a német nyelvtanuláshoz.

Több éve részt veszünk a Határtalanul programban. Főleg erdélyi középiskolákkal van élő kapcsolatunk, közös projektekben dolgoznak a diákok.

A gyakorlati képzést és az idegen nyelv tanulását támogatja az Erasmus pályázat keretében zajló külföldi szakmai gyakorlat.

 

Szakkörök, diákkörök, DÖK rendezvények

Iskolánkban többféle szakkör, diákkör működik: népitánc csoport, robotprogramozó kör, iskolaújság diákkör, stúdiósok köre, elektronikai szakkör, tanulmányi versenyekre felkészítő szakkörök. Több tantárgyból szervezünk rendszeres felzárkóztató foglalkozást.

A diákönkormányzat több színes programot szervez minden tanévben: Ki mit tud? vetélkedő, zenedélután, DÖK nap, elsősök vetélkedője, fecske tábor, rajzpályázat és kiállítás, labdarúgó bajnokság, túrák.

 

Kollégiumi elhelyezés

Iskolánknak jelenleg nincs saját kollégiuma, most folyik egy 250 fős kollégium tervezése a Mechwart mellé. Minden kollégiumot kérő tanulót el tudunk helyezni Debrecen különböző középiskolai kollégiumába. Legtöbb kollégista tanulónk a közeli Győrffy István kollégiumban lakik. A kollégiumi elhelyezéshez tavasszal egy adatlapot kell kitölteni, amelyen három kollégiumot lehet megjelölni.

 

Írásbeli felvételi vizsga

A felvételi pontszámításnál 50 %-ban a központi írásbeli felvételi vizsga eredményeit számítjuk be. Iskolánk is megszervezi a központi írásbeli felvételi vizsgát, amelyre december 4-ig lehet jelentkezni. A vészhelyzet miatt a felvételi vizsgára való jelentkezési lapot elektronikus formában is elfogadjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldve.

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

erettsegireepulo

Már jelentkezhetsz érettségire épülő nappali képzésünkre!

Kattints IDE a részletekért!