Augusztusban nyílt napot tart a debreceni gyár, ahol 2 millió csapágyat gyártanak havonta

A tervek szerint augusztus végén kezdődik a termelés az FAG Magyarország Ipari Kft. új gyártócsarnokában. A 130 millió eurós, azaz több mint 41 milliárd forintos beruházás 500 új munkahelyet teremt Debrecenben. Az első tapasztalatokról és a nagyszabású fejlesztés jelenlegi szakaszáról Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában.

Szabó Péter elmondta, jelenleg a csarnok tesztüzeme és az ellátórendszer próbája folyik, valamint az új gyártógépeket és -sorokat telepítik be. A tervek szerint szeptember elejéig megkapják a használatbavételi engedélyt, ezután pedig indul a termelés.

Az FAG-ban 2 millió csapágyat gyártanak havonta, ez a szám 3 millióra fog emelkedni, 1500-ról pedig 2000-re nő majd a dolgozói létszám.

Jövőre 300 új munkahelyet kínálnak, 2020-ban pedig további 200-at. Összehasonlításképp: egy családi ház egy év alatt 3 megawatt áramot fogyaszt, az üzem pedig 7 megawattot óránként.

 Az új csarnok 28 ezer négyzetméteres, s a legmodernebb berendezések kapnak benne helyet, az edzés, a köszörülés és a szerelés technológiára is új gyártósorok jönnek. A végmegmunkálás és a szerelő rész teljesen új: vertikális köszörűgép dolgozik. Ez azt jelenti, hogy egy vízszintes felületen megy végig a gyűrű, úgy munkálják meg az adott darabot, s nincs szalagrendszer. Egy ilyen sor 4,5 millió euróba kerül, a második csarnokban pedig harminc sor kap helyet. Az FAG már az elektromos autókba is gyárt csapágyakat, valamint a komponensgyártást is bővítik. Európában egyedül ez a cég gyárt a kúpgörgős csapágyakba komponenseket, ezt a területet is bővítik a jövőben.

A cég augusztus 24-én tart nyílt napot, toborozzák az új munkaerőt, s a felvétel is folyamatosan zajlik. Szabó Péter hozzátette: nem olyan egyszerű szakembert találni, mint öt-hat éve, hiszen a több új, betelepülő cég megmozgatta a munkaerőpiacot, az igazgató szerint ennek hosszabb távon pozitív hatásai lesznek minden cég életében.

A BMW gyárépítésének bejelentése kapcsán Szabó Péter kifejtette:

a régióra már ráfért egy autóipari cég, amely hosszú távon szintén jó hatással lesz a városra.

A beruházás még nagyobb versenyhelyzetet teremt majd a szakember szerint, ebből pedig profitálni lehet, hiszen minden cég jobb akar majd lenni, s megtartani a pozícióját.

2019 év végére az FAG mindkét csarnoka készen áll a termelésre, 2020-ra pedig csúcsra lehet majd járatni az üzemet az igazgató tervei szerint. A jövőben a cég a hétnapos munkarendről vissza fog állni a hatnaposra.

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot